Колко гориво може да си купи българинът [Инфографика]

През последните седмици общественото недоволство нарасна неимоверно в България. Рекордната инфлация, продиктувана от чудовищния скок на цените на основни фактори за благоденствието на българския народ като горива, ток, вода и редица други неща, които удрят по джоба всеки един от нас отприщи масов гняв в страната.

Колкото и да са доволни или недоволни в Европейски Съюз от нас, то има ли значение това, когато самите българи не сме доволни от управлението на страната и поведението на правителството, съдебната и законодателната власт?

През телевизии, радия и онлайн издания преминаха купища експерти и експертчета, които ни обясняваха как видиш ли цените на горивата били нормални за Европа. Че дори и ниски. А ние само сме се оплаквали видиш ли…

Тънкия момент, който обаче се пропуска масово е т.нар. паритет на покупателната способност или преведено на неикономически език – какво можем да си купим с парите, които получаваме.

За да илюстрирам още по-добре ситуация ще кажа, че е безсмислено да сравняваш цената на хляба например и нейното въздействие спрямо два несравними субекта – милионер и общ работни. За милионера цената може и да е най-ниска, но за работника тя си остава висока, защото той няма приходите, които има милионера, респективно със своя доход той може да си купи много по-малко хляб отколкото първия.

В инфографиката, която ще откриете по-долу в тази статия в Biko.bg съм сравнил обективно съизмеримото по отношение приход-цена или с други думи – колко литра гориво (бензин или дизел) може да си купи един европейски гражданин в различните държави, ако получава средната работна заплата за страната си.

Така например един румънец, който живее в Букурещ и получава средната за Румъния работна заплата в размер на 1104,74лв (превалутирал съм в лева за по-ясна представа) може да си купи 384 литра бензин или 445 литра дизел.

Целта на инфографиката е да покаже ясното съотношение по отношение покупателната способност на гражданите на отделните държави, защото откровено ми писна да сравняват работника с милионера. Ако щеш направи 10лв цената на горивото за милионера, но той пак ще може да си купи повече гориво от работника при неговата заплата.

Надявам се инфографиката да ви хареса, защото отне не малко време за създаването си (кликнете върху нея, за да я увеличите в пълен размер).

Колко гориво може да си купи българина

Инфографика за горивата в България и ЕС
Ако копирате инфографиката във ваш сайт е задължително да оставите активен линк към Biko.bg

Една финална вметка ще направя, че ако цената на бензина падне надолу, то това няма да повлияе толкова силно на бизнеса, защото камионите и товарните влакове, с които се осъществява логистиката използват именно дизел, а не бензин.

Надявам се да съм ви бил полезен и днес, защото мисля, че е крайно време да се увеличи информираността на хората, а не просто да се веят едни цифри, при които отсъства обективен контекст.

3 Отговори за “Колко гориво може да си купи българинът [Инфографика]”
  1. Все пак сравнението е прекалено повърхностно спрямо покупателната способност и очевидно в България е най-малка, но не е взета предвид и цената на живота в различните държави, което би изместило графиките. Все пак вероятно ще сме в последните. 🙂
    numbeo.com/cost-of-living/

    1. Така го прави държавата. Това са съобразени стойности на местно ниво за приход-разход. Изолирал съм и аргумента за „световните цени на петрола“. Не мисля, че видях нещо по-задълбочено от това от гиганти, държава и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link