[HR ръководство] 5 трика за ниска заплата и доволни служители

Днес ще се подигравам на целокупния БГ, а и не само бизнес, който използва псевдоезик (в маркетинга това е стратегия на 200 години), за да привлече млади, амбициозни и глупави, често повърхностни хора, които да работят на ниска заплата, при това с усмивка. Все пак никой не иска кисели хора, че това значи да подлагат утвърдения сектантски HR наръчник под съмнение.

За да визуализирам триковете в целия процес ще направим един експеримент, за да видим какво се получава, когато „теглим чертата“. Стартираме нашия ескперимент със средна нетна работна заплата в размер на 1100 лв, каквато е в страната към момента на писане на настоящата публикация в Biko.bg.

1. Декоративен корпоративен бадж

HR трикове за наемане на работа

Едно от нещата, които ме разцепват от смях е когато видя поредните хора, които през половината работен ден скатават пред офиса с кафенцето, био фафлата или фаса, но гордо окичили един бадж. Естествено на синя лентичка, че според цветознанието все пак това значи – доверие.

Не, че имат функция за контрол на достъпа. Не, че го ползват за нещо ключово в работата си (много филми сте гледали). Не, че има някакъв смисъл от него, освен може би да покажат името си – точно като сервитьорка на бензиностанция в Средния Запад на САЩ (ако си струва – хората знаят името ти или поне точните хора).

Декоративният бадж е начин да намалите заплатата с около 10%. При средна работна заплата от 1100лв, това са си 100-тина лева. Бедна ви е фантазията какви простотии прави българина, за да покаже, че е някой, че има някакъв статус и въобще, че не е случаен. От там и израза „Ти знаеш ли кой съм аз?“. Не знам, ама нали и двамата се возим в 111, та кой да си – може би министър?!?

Съвет: Комплексите ни за малоценност на ниво нация(100% сте чували „Да не се изложим пред чужденците“) са удобна възможност, която редица работодатели използват ефективно и успешно, за да убедят служителя с 800лв заплата, че взима 1500лв, че и дори да е благодарен. Виждате го като PR подход по избори, когато споменат Европата.

Заплата след баджа: 1000лв

2. Кухи мениджърски и супервайзърски позиции

БГ Мениджъри

Имам чувството, че всички в тази държава са началници. Чекмеджето в пъпа не е избор, то е…ъъъ…съдба.

Лесен начин да накарате поредния комплексиран от незначителността си служител да работи при 25% по-ниска заплата е да му кажете, че вече е мениджър/супервайзър. Най-хубавото за селския тарикат-бизнесмен е, че може да напъва повече служителят – вече е на по-висока позиция все пак и от него се очаква повече.

Служителят бързо забравя трудностите в бита, когато звънне след работа на родата и се похвали с „повишението си“. Често абсолютно нищо не се променя, освен добавянето на няколко думички, тотално лишени от смисъл, както от финансово, така и от функционално естествено, макар, че понякога второто бива експлоатирано доста добре.

Ще илюстрирам ситуация с един виц:

– Когато пристигнах в Англия започнах работа и бях мияч на чинии. След като научих английски успешно се превърнах в Dishwashing Manager.

Съвет: Спрете да назначавате други хора, а започнете да назначавате само мениджъри/супервайзъри, разбирайте „началници“. Ако позицията е най-ниската в компанията, наречете я с нещо, което умело го прикрива и добавя шипка празнодумие – например: Junior Sales Manager или дори по-грандоманското – Junior Corporate Sales Executive. Работи безотказно. Гарантирам, че в тяхното село ще си мислят, че са президенти на банка, а това ги устройва напълно докато мъкнат бурканите на междуградския рейс.

Заплата след повишението: 920лв и много повече работа

3. Английски наименования на позицията

Както вече сами сте забелязали в предната точка използваме англоезични наименования на позицията. Това е леко двупосочно удоволствие, защото по този начин незначителните HR-ки (забелязали ли сте съотношението жени-мъже в тази професия, при положение, че вероятността за грешки при жените е 283% по-голяма, защото са емоционални) също си придават важност в допълнение към баджа и позицията от т.1. и т.2.

Сега да се върнем към позицията „Junior Corporate Sales Executivе“, която майка ви и баща ви не разбират, но младши стажант-магазинер е доста близка дефиниция. Естествено Corporate е ключов момент за психологията ви, защото сте част от „корпорация“. Аз лично в тая България само корпорации и стартъпи виждам – другия бизнес сякаш го няма.

Еволюция на продавача в хранителен магазин:

 • Бакалин;
 • Магазинер;
 • Продавач-консултант;
 • Мениджър продажби на терен;
 • Sales Manager;
 • Executive Sales Manager;
 • B2C Executive Sales Director;
 • …и т.н. и т.н. и така 200 простотии за 850лв.

Съвет: Никога не използвайте българско име на позицията, без значение от сектора. Все пак вие сте глобални, просто действате локално (честно ли вързахте на тая еко тъпотия на Ал Гор). Задължително трябва да сте от „големото добрютро“, иначе ще демотивирате глупаците, които наемате, защото на село комшиите ще питат какво работи детето майка ви, а тя не може да каже – магазинер.

Заплата след англоезичната позиция: 880лв

4. Псевдовласт

Екип мениджъри на оперативкаАко все пак работите с малко по-умни служители, които някъде около 4-5 месец почват да се питат – имам бадж, мениджър съм, ама заплатата същата, то идва вашия предпоследен номер, а именно власт.

Всеки иска да е началник в тази държава и никой не иска да е безименно колело в машината. Ми тъй де, не взима 3-4к заплата – кво му остава, поне да гърби някой.

Ключовото е да намерите хора/вероятно доста млади/, които да подлъжете по т.1, т.2 и т.3, че сте баси готината компания и ежедневно и ежеминутно променяте света. Така, хората достигнали т.4 ще има кого да „управляват“. Това ви печели още поне 6 месеца на същата заплата – плюс, минус 50лв.

Съвет: Наемете стажанти по програми за 3-6 месеца и ги дайте на кадрите, дето вече са се усетили за цирка, да ги управляват. Кажете им, че имате големи планове за тях, но искате да ги видите как управляват хора, за да им дадете повече възможности за кариерно развитие. С „големите планове“ печелите общо 12 месеца на тази точка.

Заплата след повишението в ръководен персонал без управленски функции: 850лв /тук се играе за време /

5. Лъскавия офис

Тръмп тауър - САЩОгромен процент от пазара на офис площи в София се държи от IT сектора. Това не е никак случайно. Лъскавия офис дава усещане за благоденствие – не тяхното разбира се, а вашето.

За тях остава да си чисят бюрото и да викнат приятелката си, за да ги види къде работят. Много е важно приятелите им да знаят, така ще ги взимат по-насериозно, а и те самите ще повярват, че са ударили кьоравото, макар, че във фолклора това май се нарича „С чужда пита, помен правиш“.

Наемането на лъскав офис ще повиши склонността на хората да работят за по-малко пари. Приложете го в мащаб и накрая ще ви излиза дори по-рентабилно. Така е и с клиентите – те са по-склонни да заплащат повече, ако имате фонтант в антрето. Комплекси – кво да правиш, освен да адаптираш към средата.

Съвет: Дайте им свобода да „облагородят“ мястото с нещо свое, персонално, защото така наистина ще повярват, че живеят нашироко, въпреки боксониерата в Дружба 2 или по-лошо – общежитието в Студентски град.

Заплата след лъскавия офис: 800лв

Не забравяйте, че в крайна сметка, ако си повърхностен в живота, такъв си и в работата, а това означава по-ниска заплата, заради ниска ефективност и отсъствие на критично мислене. Все пак един човек, който върши нещо, колкото да каже, че е направено без никакъв фокус върху детайлите, вероятно никога няма да бъде реален началник, освен по интелектуален признак, а именно – на по-тъпи от него хора.

5/5 - (6 votes)
18 Отговори за “[HR ръководство] 5 трика за ниска заплата и доволни служители”
 1. Анализът е железен ! Ма като ти работят офсе шъ работят ! Докато Българина не се отърси от овчата си мисъл нищо няма да стане !

 2. Тази статийка е написана от някой заплатаджия, който скатава по цял ден и мисли, че го гърбят и не му плащат. Факт в България заплатите са ниски. Ниски са по 2 причини – ниската производителност на труда, т.е. влагаш труд за Х лева, а очакваш да ти платят за 2Х лева, което е против всякаква икономическа логика и другата причина е супер голямата бюрократщина и високите разходи за данъци и осигуровки за фона на 0-та, която хората получават срещу тях. Няма нормален(подчертавам нормален)работодател, който да не иска да дава висока заплата, ако работника му изкарва дори с малко повече от нея. В крайна сметка една фирма работи, за да реализира печалба, а не загуба. Тя не е благотворителна организация, която да може да работи на загуба или на някакви подаяния. Монетата има винаги 2 страни!!!

  1. Позна, ама не точно. Всъщност аз съм шефа, който дава заплатите. Просто се подигравам на „пазара на труда“, HR-ите, големите западни компании и селянчетата комплексари, които скатават в компания. Усмивам всички всъщност – дори „бизнесмените“, не че има такива в България, тук има хора с пари, които имат бизнес. Просто няма невинни – едните селски дупета – чорбаджии кълчат овцете, другите мишки, правещи се на тарикати докато ги чукат във въздуха, но пък другите си мислят, че са напред 😀 Мисля, че за първи път влизаш в блога ми и вероятно това те е подвело 🙂

  2. Тотално бъркаш понятието „производителност на труда“ . Тук производителността на труда е по-висока даже от колкото на Запад. Даже смея да твърдя, че българинаът работи (и произвежда) повече от средния западноевропеец.

   1. Ами всъщност не е по-висока, иначе щяхме да имаме по-високо БВП…а ние нямаме. Чехия ни води 2 птъи например/позиция, изказана в национален ефир/. Не беше към мен, но все пак да го кажа.

  3. Явно не си ходил някъде по-далеч от село и си нямаш никаква идея колко ниско производителни са едни англичани, немци, шведи и колко малко всъщност работят. Но ей така да се напънеш да блеснеш на никому неизвестен блог, с малоумно изказване, си е велико изживяване.

   1. Ама разбира се. От село не съм излизал. Работя с най-сложната машина на света, наречена Google,но кво ли ми разбира главата па на мен, че по една случайност имаха интерес към мен като кадър преди години…но отново подчертавам – нищо не разбирам, все пак съм от село. И да не забравиш да се похвалиш на мама и тате, на баба и дядо, че си мениджър, че то иначе за кво се трепеш за тея пари 😀 😀

  4. Тоя пък коментар е написан от някой от тия, за които става въпрос в анализа – тръгнал с 50 лв в джоба бизнесмен и работодател да става. Такъв човек има ежедневно за цел да прецака някого от работещите за него, иначе вечер не може да заспи. Докато механизмите на пазара не изхвърлят 70-80% от сегашните пишман- бизнесмени, които хабер си нямат от управление на бизнес, икономиката на България просто няма шанс.

   1. Всъщност факта, че усмивам тези хора е показателен и е на база опита ми…абсолютно 100% категорично мога да кажа, че в България няма повече от 5% бизнесмени…другите са някакви хора, набили някви пари, уж правещи бизнес…

 3. Иванов, години наред работех 2Х и вземах Y. Започнахме да „растем“. Появиха се едни дето да ме управляват. Те взимат Y, но не произвеждат нищо. Вече работя за Х. Обаче цялата ни производителност стана Х, а заплатите ca 2Y. И управляващите ме са усмихнати хора.

  Поздравления за автора на текста. Чудя се кога целият този балон ще се спука.

 4. Производителността на труда не ни е по-ниска от тази в западните държави.
  Давам пример :
  Ако в България една пекарна с двама работници прави 1400 хляба на месец на цена 0.60 € за един хляб с „X“ количество енергия, а една пекарна също с два работника, също за „X“ енергия в Швеция прави по 700 хляба за 2.40 € на месец със същото тегло и качество на хляба, тогава неолибералът-икономист ще каже, че производителността на труда в Швеция е ×2 пъти по-висока от тази в България и че „всичко е ок, ама трябва да бачкаме двойно, за да ги стигнем шведите“ …… Аз пък казвам, че в гореизложеното пекарната в България има ×2 пъти по-висока производителност на труда и че шведите трябва да бачкат двойно, на това, което бачкат за месец,за ни стигнат по ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА в този случай!

  1. Ето няколко отговора:
   1. Качеството не е 1:1, защото у нас се влага евтиното и старата продукция.
   2. Шведите произвеждат повече БВП, но има кой да им го купи на тези цени, макар, че ми се струват надути, но не съм бил в Швеция.
   3. Шведите имат автоматизация т.е. 1 човек произвежда, колкото 4 човека в България, естествено КПД-то му е по-добро поради по-висока специализация на труда в конкретна част от работния процес….

   …като цяло тук влизаме в тезата, че ефективността се мери в пари, а не в произведени стоки, разбирай в прихода, който те генерират.

   Интересно съждение все пак 🙂
   п.с. Определено не съм неолиберал, нито дори стар либерал, а направо съм си консерватор – просто в ЕС има 2-3 консервативни партии, супер забавно е положението в България, където принципно левите се оказаха консерваторите, но това е тема на друга статия 🙂

   1. Не, в казуса ми са точно зададени параметри,
    за да е по-лесен и „смилаем“ примера ми. При (хипотетично) абсолютно равни условия,брой работници,израсходена енергия, вода,въздух, работни часове, всичко,тегло и качество на 1 бр. произведен(изпечен) хляб, кой има по-голяма производителност на труда? Българите, които произвеждат 1400 хляба за 0,60 Евро на хляб или шведите, които произвеждат 700 хляба за цена 2,40 Евро на хляб?
    hint: Производителността на труда на едните е точно двойна на производителността на труда на другите.

 5. Страхотна статия – забавна и много точна! За радост, моят началник не е от тази кофти порода. Иначе на мен по-интересни са ми служителите, които се блазнят от всичко, което сте описал, те са комичните персонажи в случая.

 6. Швеция и др. подобни държави са със стотици милиарди дългове (а някои вече са надскочили и трилиона) и балона напомпен от тяхата „висока производителност“ рано или късно ще се спука, ама лошото и че ние бай-ганьовците сме тръгнали по този път (На гол тумбак чифт пищови).

  1. Нашия проблем е, че не се учим от чужди грешки, а просто папагалстваме …дори с тях…

 7. Аз съм благодарен за блога, защото:
  1.Научих нещо ново, което ми напомня да държа егото вързано на къса каишка и през по-голямата част от времете гладно!
  2.Убеждавам се, че истината показана на тълпата в България кара плебса да избие като мръсна пяна и да „направи две крачки пред строя“, да се покаже и изяви!
  Мерси, видях, смях, Алеко и карайте по-леко.
  3.Авторът е човек който бих искал да е в „средата ми“, да е приятел с приятелите ми, да помогне на дете да пресече улицата, да е шофьор на такси/автобус/линейка, да е директор на квартално/селско/градско у-ще, да е касиер, да е консултант, лекар, политик, консул (обезателно), погребален агент… да е клониран на възможно най-много позиции в обществото.Бих живял в това общество повече като даващ.
  4.Осъзнах, че няма да доживея промяна в Бг защото нама достатъчно критично мислеща маса.
  5.Отговорността на българската жена, към възпитанието на децата е много по-голяма от колкото си даваме сметка.
  Живи и здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *