Егоизъм – истинската причина за демографската катастрофа в България

Сигурно милион или повече пъти сте чували оправданията на хората у нас, че деца не се раждат, защото няма пари и условия за отглеждането им.  Днес ще поставим тази теза на тест и ще я разгледаме в компанията на няколко интересни аргумента и съпоставки, които да ни дадат истински обективна информация по въпроса.

Икономическите проблеми

Ето няколко базови аргумента, които се ползват масово, когато попиташ хората защо не правят деца:

 • Няма пари за отглеждане на деца;
 • Няма обществени условия за отглеждане на деца – градини, училища, ясли;
 • Държавата е ужасна за отглеждане на деца;
 • И т.н.

Най-честите оправдания, които описахме по-горе са се превърнали в клишета през последните години и някак всички започнаха да ги ползват къде правилно, къде не.

Нека в такъв случай да разгледаме следния сценарий:

 1. Емигрирал си в началото на века в САЩ или бяла Европа (за бялото вече е спорно, но това е друга тема);
 2. След 3-4 години си се оженил за българка/българин (ключово е семейството да е от 2-ма българи);
 3. Живееш добре и имаш приличен доход по европейски, защото си тясно профилиран технологичен специалист, каквато е и жена ти;
 4. Имаш 1 или 2 деца.

Ако погледнем по-горните аргументи, с които масово се оправдаваме защо не правим и раждаме деца, то всички те са преодолени в описаният сценарий. Всичко ти е наред в развитата държава, имаш достатъчно пари, имаш любящ партньор в живота и битовизмите не те съсипват.

Колко деца според вас имат тези хора?

3? Или 4? Не, доста рядко всъщност имат повече от 1-2 деца в пряк противовес на тезата, че в по-добри условия е подходящо да имаш повече деца или поне така твърди болшинството. Не виждаме тези многодетни семейства нито в САЩ, нито в Англия, нито в Германия, Италия, Испания или друга по-развита и значително по-добре устроена от нас държава.

Респективно тези аргументи, че финансовите възможности и условия са неподходящи у нас и това е причината за отрицателния ни прираст са меко казано неверни. Практически те се ползват постоянно, но никой не ги поставя под съмнение, както правя малко по-горе.

Циганите нямат пари и мизерстват и все пак имат много деца. Защо те могат, а ние не.

Циганин с мъдрости и фас в уста

Отговорът е прост – егоизъм, нищо повече

Дори в прекрасни условия българите не искат деца и това написах през 2014-та в по-радикалния си по-дърт блог, макар и в един малко по-художествено абстрактен стил.

Домашните любимци

„Ах, колко сладко кученце каза тя на мъжа си и следващите 5 години те нямаха деца, а после вече беше дошло време да се ползват инвитро процедури поради напредналата възраст при значително по-висок риск от болести като Синдром на Даун.“

Нали сте наясно за Бога, че бабите не раждат? Колкото и пъти да си повторите, че 40 е новото 20 реалността ще ви срита достатъчно добре, за да разберете, че това е попкултурна бутафория за хора, останали сами и търсещи смисъла на собственото си съществуване или като обичам да го наричам – попкултурен екзистенциализъм.

Не знам дали сте забелязали една проста кореалция, която е навсякъде около мен. Младо семейство си взима малко сладко кученце и следващите 3-5 години тези хора нямат деца. Кучето е „заместител“ на детето в търсенето на близост на хората, но с по-ниска степен на отговорност.

Задвиженият майчин инстинкт на жената бива париран с поредния сладък ГМО „миндил“, който се подава от луксозната й дамска чанта. Тя вече има какво да гушка, има с какво да се занимава, има след кой да чисти и за кого да се грижи. Всичко това в далеч по-безотговорен контекст от едно бебе.Куче в чанта

Как очаквате тя да започне да иска деца при подобни обстоятелства? Не е ли доста по-рационално първо да са децата, а едва след това кучето, за което и те да се грижат. Ами, по-рационално е, но е по-лесно да разходиш кучето, отколкото да сменяш памперси и да не си доспиваш системно.

Знаете ли, детето ви ще е доста дълго след кучето ви с вас. Не кучето, а детето ви ще е до вас в последния ви час. Не го забравяйте и сменете приоритетите, защото не просто кучето е мутирал ГМО продукт с размери на плъх, а и ние се превръщаме в мутирали граждански единици без еволюционни инстинкти, обречени на изчезване като вид.

Отговорността е проблем

Знаете ли защо толкова много млади хора в България са безработни и разчитат на подаяния от родителите си, за да продължат да бъдат такива? Безотговорни са.

Те не искат да носят отговорност – по-лесно е да не подхващаш нищо, защото така няма риск да се провалиш. Няма риск и да успееш, но това е друга тема на разговор в едно квартално кафене, където лекия комар под формата на изтъркани билетчета се търкаля редовно по мръсните маси, пропити с мастика.

Българите не искат да носят отговорност за себе си, а камо ли за собствени деца и това е сериозна предпоставка да не правят и отглеждат такива. Факт е, че младите хора в България трудно се грижат за себе си – така са научени от майките-орлици и бащите-мекотели.

Създадохме ядящи и серящи въглеродни структури с граждански права (благодаря на Иван Стамболов – Сула за това определение), които не могат да бъдат нищо повече. Те между другото и не искат, защото така могат да си гледат кефа, без някой да ги ангажира с отговорности – деца, работа, семейство, дом, кредити и т.н.

Защо да се стресират, когато могат да паразитират върху обществото, разбирай мама и тате?

Може би тези хора не разбират, че обществото е построено първо на база отговорностите на индивидите в него, а не на база техните права. Ако всички паразитират върху обществото, то колко дълго би оцеляло такова общество?

Колко дълго хората, които не поемат своя дял от колективната отговорност ще могат да правят това и кога ще дойде момента, в който ще си дадат сметка, че те са големите губещи в перспектива.

В едно мое интервю за LifeHack.bg завършвам с думите да се поема колкото се може повече отговорност, защото това е нещото, което отваря портите на успеха. Не, не че е кой знае какво, но е дефицит и като такова ще е все по-ценно у нас, а и в крайна сметка това е нещото, което ме направи някой в работата ми с IdeaMAX.

Обезпечението на децата

У нас е някаква болна практика да купиш апартамент и кола на детето, за да не се стресира то милото лепиларче, което се въргаля с двулитровката по парковете и събира пари с приятели да си купи „масИе“. Ако искате можете да му сложите и шибан памперс и да го кърмите до 45 или повече.

„Извади си цицката от устата му и го остави да бъде мъж“ – Майор Пейн

За Бога спрете да мислите, че децата са инвалиди (нищо лично в тази посока, просто метафора). Те са хора като мен и вас и като такива могат да се справят с предизвикателствата на света, в който живеят. Ние се справихме в доста по-лошо време мисля, нали?

Нали все цитираме развитите държави – вижте САЩ например. Там на 18 се оправяш сам, да не кажа, че децата там работят доста по-рано, за да изградят трудови навици и дисциплина, която да ги подготви за живота.

Всичко, което съм постигнал в живота си съм го постигнал напълно сам без помощ от родителите си, включително кредита за университета, който не завърших. Вашите деца също могат да го направят и това ще ги изгради като характери и личности, защото не е нормално да се опитвате да им спестите всичко лошо и да ги превръщате в посредствени зеленчуци, расли в саксия.

Без сблъсък с добро и лошо, правилно и неправилно, успех и провал – те никога няма да се научат на самостоятелно вземане на решения. Така ги обричате на посредственост за цял живот.

Едно дете трябва да има своето детство, но то не бива да е прекалено захаросано, защото в последствие то не може да се адаптира към реалността. Адаптацията е именно нещото, което ни е направило водещ вид на планетата и никога не бива да подценявате умението на хората да се справят с всякакви условия.

В заключение

За демографската катастрофа, която преживяваме далеч не са ни виновни парите и условията на живот в България – виновен е нашият егоизъм, който ни е научил да се грижим само за собствения си задник и за нищо друго.

Крайно време е да спрем да си търсим оправдания и да се вземем в ръце, защото на карта е поставено оцеляването на собствената ни нация. Нация,  която се е справила с превратностите на съдбата над 1300 години, а днес не може да преодолее далеч по-малки трудности спрямо други времена и да намери смисъл и начин да продължи съществуването си.

Егоизъм – истинската причина за демографската катастрофа в България
4.6 (92.22%) 18 глас[а]

3 Replies to “Егоизъм – истинската причина за демографската катастрофа в България”

 1. Не те знам кой си, но ти прочетох душевната пръдня в lentata. Мисля че много си завишил самочувствието и експертизатаси, за да говориш като последна инстанция. Ти си господин никой, че да четеш лекции по морал на хората и да им държиш сметка дали и колко деца да имат. Всеки си е господар на живота и никой не е длъжен да живее по твоя калъп или по калъпа на родителите си. Не знам на колко години си, но вероятността твоята младост да е преминала в една далеч по-спокойна и далеч по-бавно развиваща се среда, е около 100%. Строя също е бил друг. Определения като стара мома вече няма. Никой не плаща и ергенски данък.
  Абсолютно дебилско е да даваш за пример мангалите които имали много деца и мизерствали. Белия човек е еволюирал достатъчно, за да разбере че качеството е по-важно от количеството. Навремето някой като теб е обяснил на индийците и китайците че е важно да се плодят като плъхове, нищо че нямат храна и вода, и сега в тези държави се разхождат с маски по улиците, заради замърсяването от пренаселването. Продават квартири по 3-4 кв. м., защото живеят на тясно като говеда. Ние сме чумата на планетата и съвсем не е задължително да оставим поколение след себе си. Вече сме 7.5 милиарда и без нашите сополиви лайна ще продължим да се увеличаваме и респективно да тънем в мизерия. Няма как да сме егоисти спрямо субект, който все още не сме създали. По-добре да живея цял живот относително нормално и спокойно, отколкото да си направя деца, за да мизерствам заедно с тях. Петролът, водата, газа, всичко е на привършване и след 20-30-40 години ще живеем в постапокалипсис, а ти си се загрижил всеки маргинал да завещае гените на планетата Земя, понеже тя не може без нас.
  В заключение ще кажа, че единствените две неща които ни различават от животните са способностите да предизвикаме двата най-силни и първични инстинка. Първия е инстинка за самосъхранение. Човекът е единственото същество на планетата, способно съзнателно да отнеме собствения си живот. Второто е инстинка за предаване на гените. Като започнеш от най-примитивните едноклетъчни организми и свършиш с китовете и слоновете, целта на всеки жив организъм е да си предаде гените преди да умре. Единствено човека е еволюирал достатъчно, за да реши съзнателно че неговите гени не е задължително да бъдат предадени и нищо няма да последва от това, живота ще продължи да си тече. Тази концепция е напълно чужда и непонятна на нисшите форми на живот, към които спадат и циганите, индийците, африканците и прочие.

  1. Фактът, че съм откраднал поне 10 минути от живота ти, за да произведеш по-горната ректално избушена теза доказва, че явно съм някой. Това по първа точка, че ако бях никой, значи никой ти краде време, което не говори добре за теб.

   Всъщност мога да заложа всичко, което имам, че средата ми е около 3 пъти по-динамична от твоята. Имам си страница „За мен“(един от двата бутона в менюто де 😀 ), но както добре знаем – чукча не читател, чукча – писател. На 32 съм и смея да твърдя, че вероятно познавам света няколко пъти по-добре от теб.

   Сори, има определения за стара мома и за стар ерген. Ако се успокояваш с 40 е новото 20, щото си прецъкал 60 пъти „Секса и града“ и всичките ти дърти приятели не са женени/омъжени – проблемът си е лично твой. Успокоявай се. Предлагам да почнеш да обикаляш света и да повтаряш, че „Хората са различни“.

   Китай към момента е най-големият нетен износител на продукти на планетата. Нищо не разбират. Индия следва същия път като може да съдиш за това по икономическите темпове на растеж…или зверски увеличения им бюджет за отбрана например.

   Ако определяш сам себе си като чумата на планета – тъжно, много тъжно. Що не се обесиш в хола направо и да спасиш планетата? 😀

   Мизерстването е състояние на ума значително по-често от състоянието на портфейла ти. Явно екзистенциализма ти се простира до това, колко пари имаш в джоба и какъв сет суши да си поръчаш…Лошо Седларов. Лошо. На практика от написаното от теб мога да съдя, че за теб е по-важно да ти е спокойно, да си тъпчеш търбуха, да си носиш новите дрехи. Ще ти цитирам нещо от един мъдър български владетел, което е в малко по-различен аспект, но пък също изразява идеята да оставиш нещо след себе си, освен купчина лайна – „…Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил… “ (Търновски надпис, Омуртаг).

   По заключението – абсолютно съм съгласен, че само развита цивилизация може да се самоунищожи като естествен цикъл на развитието си. Причината са индивиди като теб, който елитарничат без обосновка. Ако всички разсъждавахме така, но цивилизацията повярвай никога нямаше да измисли iPhone-a, който вероятно ползваш (познах нали).

   Ето ти моето заключение – всъщност никога не би стигнал до по-горните бутафорни заключения, ако 7 000 000 000 души не ти осигуряваха нивото на развитие на цивилизацията, което приемаш за даденост всеки ден. Всеки един от тях допринася за света, в който живееш. Всеки е важен. Ако ти мислиш, че си незначителен – питай майка си и баща си – защо по дяволите са те създали тогава…гадничко нали…ще се насладя на техния отговор, защото мисля, че толквоа силно ще те блъсне в лицето, че ще получиш интелектуално комоцио.

   Пожелавам си по-малко малоумници като теб и за финал една реплика по памет точно на Карбовски от едно от предаванията.

   „А сега едни реклами, за да видите какво можете да си купите с парите, които спестихте от неродените си деца“.

 2. Прочетох статията и смятам че аргументите ти не може да се приложат върху ВСИЧКИ българи (и цигани). В живота има обективни приоритети, от които не можем да избягаме, а именно:
  А. Оцеляване Б. Размножаване В. Развитие – в този ред(макар че понякога А става Б, или Б става В).
  Затова нека да разгледаме и съответните видове българи:
  1. Хора които не могат да осигурят Оцеляването си. За съжаление има и такива хора – било по здравословни причини, било по социални. За какви деца става дума, като не знае утре какво ще яде или къде ще спи ? Единственото решение което тези хора имат е Майчин дом.
  2. Хора, които са осигурили Оцеляването си, но не повече от това. Обикновенно тези хора имат деца – едно, рядко две. За тях детето е риск, но и отговорност. Според мен – сега това са повечето хора с работническа или дребна чиновническа професия.
  3. Хора, които осигуряват Размножаването си. Честно казано – почти не съм виждал такива. Допускам че има някъде хора, за които всеки живот е дар от Бога … но в България май това са само свещенниците (вярващи) и богати хора, които могат да си го позволят (като кого ?).
  4. Хора, които осигуряват Развитието си. Според мен тук е заровено кучето, особенно що се отнася до жените. В търсене на все нови и нови възможности тези хора така гледат в бъдещето, че забравят че живеят тук и сега. Осъзнават се на около 40+ … и тук следват твоите аргументи.
  5. Хора които са достигнали всичко А-В. Виждал съм такива хора, но предимно чужденци. При тях вече всичко зависи от вътрешното им светоусещане – общо взето ако си читав човек си оставаш такъв, иначе те избива на крайности.

  Все пак не забравяй че обществото се мени, заедно с ценностите му. За твоето поколение няма да има пенсия – почти сигурно. Най-вероятно няма и да има солидарност в обществото (изключвам етническите групи), така че всеки на стари години ще разчита на децата си. А тук може да обърне внимание и на начина на възпитанието на децата. И за някои ще е весело, а за други тъжно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *