Сивата икономика в България

Сивата икономика – естественият инкубатор на българския бизнес

Сивата икономика в България представлява по някои официални данни над 50% от реалната такава, а по мое лично мнение дори 100% т.е. 45 милиарда, колкото е „белият“ БВП (брутен вътрешен продукт).

В тази статия ще ви изложа малко по-различна гледна точка от тази, която всяка вечер ви сипват от екрана знайни и незнайни „експерти-икономисти“, които имам чувството, че са расли в някоя книга, а не в реалния свят и по-конкретно този, българският.

Сивата икономика в БългарияСивата икономика в България е първа фаза на предприемачеството. Огледайте се и вижте колко от познатите ви стартиращи бизнеси са 100% на светло?

Вероятно нито един човек, който чете тази статия няма да каже, че всички бизнеси около него са на светло, особено пък в по-малките населени места. Ще направя една вметка, за да не се заблудите – изключете хора, получили протекции, обществени поръчки по втория начин или наследствени привилегии и се фокусирайте върху реалната пазарна икономика.

Българската сива икономика и нейните специфики

Преди да започнем да говорим за сива икономика, то редно е да говорим за българската сива икономика, а не за пореден път да препишем мерките, които са въведени на Запад. Точно заради тази практика всъщност нямаме работеща икономика, а „елитът на нацията“ ни е съставен от шайка преписвачи и го казвам най-отговорно.

Защо да мислят, като е по-лесно с copy-paste. После, разбира се, става ясно, че отсъствието на адаптиран подход е генерирало поредното безумие, а такива у нас дал Бог колкото искаш. После се чудим защо преправяме по 120 пъти закон само за 17 години(Кодекса на Труда) – защото не мислим в перспектива за последствията (един по-топъл пример са мажоритарните избори, но за това друг път).

У нас има страшно много малки и микро бизнеси. В интерес на истината – прекалено много. Истината е, че това е възможно заради сивата ни икономика, а и нали възпитаването на предприемачески дух у българина беше цел на редица мерки – като започнеш от масовата приватизация и стигнеш до еврофондовете.

Ако изкореним от дъно сивата икономика за една нощ, то реално огромна част от тези бизнеси ще изчезнат, ако бъда обективен – по-голямата част. С тях ще си отидат и десетки, да не кажа стотици хиляди работни места, а когато нямате работа – всички знаем какво следва, а именно – Терминал 2 и ягодовите полета.

Ще кажете „какво е толкова различното при правене на бизнес у нас, та да не може да излезе на светло“ и ще ви отговоря с една дума – банките. Сравнете лихвените проценти в Германия с тези в България и ще разберете защо българинът не тегли кредит за стартиране на бял бизнес, а предпочита да спести или да продаде нещо свое и да инвестира парите в сив.

Излишно е да казвам, че чудовищните лихви и потресаващата банкова „етика“ у нас са гигантските проблеми в този контекст. Преди няколко години един човек застреля една банкерка в Бургас, защото онази му казала „Или си с тая наша фирма или кьорав лев няма да видиш“.

Всъщност, банковото лоби отново се задвижи с поредната глупост, която ще ни кара да плащаме всичко над 1000лв по банков път, но иначе пак го маскираме като борба със сивата икономика.

Цялата процедура по създаване на бял бизнес в България е свързана с краен оптимизъм и много пари. Ако обаче инвестирате тези пари, както казах по-горе – няма да имате рентабилност в разумни срокове, защото цената на крайния ви продукт би отблъснала клиентите ви, които трябва да задвижат бизнес колелото.

Масовата практика в страната показва, че един сив бизнес не може да порасне сив – той трябва да излезе на светло, а това се случва тогава, когато той валидира своя бизнес модел и съумее да планира бъдещите приходи и разходи. Това българинът е свикнал да оценя субективно, което всъщност е още един голям проблем на родния бизнес и хората, заели се с това поприще.

Целта на всеки бизнес е да расте – това е по дефиниция. За да растеш, това означава да си по-видим и респективно рано или късно ще се сблъскаш с данъчните власти, а ако не си изряден – това означава да рискуваш бизнеса и бъдещето си.

Де факто това е причината сивата икономика да е полезна за България, защото тя се явява инкубатор за стартъпи (всеки нов бизнес е стартъп). След като хората наемат няколко човека, изкарат 1-2 години и знаят какво ги очаква, те често предпочитат да излязат на светло, за да генерират повече печалби, да реинвестират и да растат. Никой нормален човек не иска да живее като престъпник цял живот, нали?

С времето един сив бизнес започва да намаля своята т.нар. цена на продажба и производството, което му позволява да печели от мащаб и именно малко след това той се легализира на 100% и макар печалбите му да намалеят от този факт, то това е предвидено, планирано и управляемо на този етап.

Някои от тях, разбира се, се отказват, но представете си какъв би бил процента на отказалите се преди да започнат, ако всичко е кристално бяло. Практически, това ще открие вратата на крупните играчи да овладеят всеки сегмент от икономиката, без никаква конкуренция и сами да пишат правилата на играта.

Самият аз като част от българския бизнес страдам от това, че има компании в сивия сектор, които се конкурират с мен чрез дъмпингови цени, поради по-ниската цена на производство, в която не са включени разходите, които аз плащам. В крайна сметка обаче, аз съм реалист, че в България бизнесът е такъв, защото не може да е друг. Не и при този токсичен бизнес климат, който би съсипал предприемаческия дух в цялата ни нация и би ни превърнал в берачи на ягоди, бармани и сервитьори.

Вместо обаче да се оплаквам от този факт, аз разсъждавам рационално и си правя лимонада от БГ лимоните, а именно, че моите конкуренти развиват все пак някакви кадри. Кадри, които ако те не се справят с преминаването от сиво към бяло, ще мога да привлека да работят при мен и то без да съм инвестирал в тяхното развитие, при това на по-ниска цена.

От друга страна, тези конкуренти образоват клиентите за моите услуги и малко или много, те са по-склонни да инвестират в тях и то все по-сериозни средства.

Ако трябва да съм честен, предпочитам да има сива икономика, която да захранва бялата, било то с кадри, било то с ресурси, било то с трансформация, защото Рим не е построен за един ден, още повече с кредит от българска банка.

Какви са аргументите за борба със сивата икономика?

1.   Ще се увеличат постъпленията в хазната, включително осигуровките

Не, няма! Над 50% от тези бизнеси ще престанат да функционират, а така ще изчезнат десетки и вероятно стотици хиляди работни места, което ще изкара още 200-300 000 души от населението на страната в чужбина. Причината е, че при повишените разходи на тези микро и малки бизнеси, на тях ще им се наложи да повишат цените на услугите или продуктите си, което ще ги обрече на скоропостижен бизнес провал.

Реално, ако те излязат на светло, ще трябва да се борят с гигантите, които притежавайки значително по-сериозни ресурси, ще ги смажат – видяхте го с кварталните магазинчета и хипермаркетите, нали? Те просто няма да издържат на пазара и това ще принуди собствениците им да хлопнат кепенците, да си съберат нещата в сака и да се отправят към безкрайните ягодови полета. Същото очаква и техните служители вкупом със семействата им.

Винаги остава опция да работят за други компании в сектора – такива, които са оцелели, благодарение на наши и ваши, батко и братко, куфарчета, протекции и т.н., но това май се опитвахме да го борим от зората на 90-те, ама все не успяваме, но пък колко му е да затворим кръга и да се превърнем във феодално общество от крепостни селяни.

2. Ще има по-добро прогнозиране за държавата

Не, няма да има прогнозиране, защото само човек, който е правил реален бизнес и е видял как се бори с пералните за пари, които правят дъмпинг, може да разбере това. Аз лично обичам аргумента на Вожда, че спестяванията на хората растели, вместо да са в обращение и да работят за икономиката (нали за това ги обложихте, че да не се измъкнат от рекета ви).

Истината е, че хората изпитват несигурност за утрешния ден, колкото и Винету да си мисли, че хората складирали пари и да говори за стабилност. Най-много ме е яд, че народа връзва на тая глупост.

С оглед първата точка, която покрихме, то прогнозирането няма да е никак прогнозируемо т.е. ако не знаеш размера на сивата икономика, но знаеш размера на бялата, то ти прогнозираш бялата, а сивата, която мигрира към бяла ти идва дюшеш и после се фукаш с излишък, който може да използваш, за да подобриш благосъстоянието на хората(да, у нас излишъкът за бюджетната година често се оказва от неразплатени средства по обществени поръчки или част от фискалния резерв, но това е друга тъжна тема).

Ако трябва да съм честен – не вярвам държавата да прогнозира каквото и да било, иначе нямаше да висим като сополиво цигане пред баничарница, когато чуем еврофондове.

Чудя се дали ще могат управляващите да прогнозират колко деца ще гладуват, защото те са се справили със сивата икономика. Моля, не ми говорете за социални помощи, защото на 18 години кандидатствах експериментално за това и беше пределно ясно, че няма да видя такива пари, въпреки че отговарях на условията. Поне не и докато имам живи роднини, които работят и имат пари за 1 хляб. Е, при манго може, при българина – не.

3. Ще има реална конкуренция

Не, няма да има! Кандидатствайте за обществена поръчка и ще видите колко е бутафорна родната „пазарна икономика“, а дори няма да влизам в детайли за картела на горивата например. Мисля, по места е повече от видимо.

Например, преди години в моя роден град Ямбол имаше картел на производителите на хляб, които изкуствено държаха цените с 10-15 стотинки по-високи от нормалното, но кой ще отиде до съседния град, за да си купи хляб от там – никой, естествено, защото би похарчил повече за гориво.

Бизнесът трябва да се стреми да подобрява услугите или продуктите си и изправен пред дъмпинговите цени на малките сиви компании, той има стимул да го прави, вместо да закърнява в картелни условия или монополно положение(Кабинетът Борисов 1 падна заради това).

Крайно време е да разберете, че реалната конкуренция в България се свежда до само няколко сектора, а който мисли друго – ето няколко аргумента по браншове, та да ми кажете къде виждате пазарна икономика и реална конкуренция:

 • ВиК дружествата
 • ЕРП-тата
 • Мобилните оператори
 • Топлофикациите
 • Компаниите за горива
 • И още доста, а в по-малките населени места е по-трагично.

Ако тръгна да говоря за любимите ми обществени поръчки, то там е просто тъжно и като започнем от поръчките на депутатските коли по спецификации, на които отговаря само един модел автомобили и стигнем до обзавеждането на Български Червен Кръст, чиято спецификация е копирана 1:1 от сайта на известна с евтините си мебели марка, пак от моя роден град(явно освен компютрите сме измислили чалгата и корупцията).

Та… толкова за конкуренцията и нейната истинска природа – такава за съжаление няма, или има в едва няколко сектора, които разчитат на корпоративно know how, което нашият човек от търга няма, но споко – след като спечели обществената поръчка, ще ви наеме да му свършите работата за по-малко пари и ще монетизира корупцията, която е генерирал. Все пак сме топ дестинация за аутсорсинг.

TL;DR

Българският бизнес няма историята и капацитета на западния и това ни обрича на вариант със сива икономика, която да даде обективен поглед върху пазара, в който някой иска да се развива. Поради липсата на ресурс, у нас е характерно 2/3 от бизнеса да стартира на сиво, а след като се е развил да мигрира към светлата страна на нещата, защото иначе не може да порасне.

Българската сива икономика е своеобразен бизнес инкубатор за стартиращи компании и орязването й просто би затворило пътят на българина към бизнес инициативите и предприемаческия дух и ще го превърне просто в един работник с мечти, не по-големи от почивка на кредит в печално известният вече Слънчев бряг.

Изводът

Не бързайте да се борите с нещо, ако не разбирате последствията от вашата победа срещу него. Видяхте какво се случи след Арабската Пролет, нашия Преход и редица други събития. Тя историята учи – уви вече никой не я чете.

4.7/5 - (7 votes)
2 Отговори за “Сивата икономика – естественият инкубатор на българския бизнес”
 1. Ааа пропусна едно нещо, което отново беше копирано и напълно безмислено 🙂
  Отварянето на фирма с 2 лева капитал, с условието, че ти изискват редица други разходи и то в стотици пъти по-високи още от първия месец. И реално ти започваш да работиш в минус с такъв основен капитал 😀

  1. Прав си. Имаше още много неща, но просто статията щеше да стане 4-5 000 думи и…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *