Кирилица

Обективно за Кирил и Методий

Аз съм доста радикален националист. Все пак съм още по-болен на тема обективност и това е причината за тази статия, защото ми омръзна да се насочва общественото мнение в посока, която отърва на тоя и оня.

Не, това не е оправдаване на Путин, Карпов или друг, а просто начин да обърнем внимание на историческата истина, такава, каквато е.

Ето няколко факта, за които сякаш всички са слепи:

1. „Солунските двама братя“

Да, точно така наричаме Кирил и Методий, защото са родени в Солун, който в интерес на истината винаги е бил гръцки и никога български за добро или лошо. Всъщност малко пъти проявяваме претенции към Солун и един от тези пъти е когато тръгваме да го превземаме през 1207 година под командването на Калоян, който за зла участ умира по време на обсадата.

2. Баща им …Лъв

Бащата на Кирил и Методий е Лъв, който е от „почтен византийски род“ и е помощник-управител на града. Хипотезата, която лично аз приемам е, че майка им е славянка от българските земи. Има и теза че те научават езика на пазара в Солун, което ми звучи леко несериозно за последващите им отговорности.

3. Кирилицата не е Глаголица

Важно е да кажем, че Кирилицата всъщност е творение на Климент Охридски, който преправя Глаголицата. Макар много хора да си мислят, че просто е взаимствано от гръцката азбука, то трябва да се отчете ясно фактът, че при създаването си Глаголицата има за цел фонетичното напасване на писмеността с езика ни, а Кирилицата опростява целия процес и помага за по-лесното разпространяване.

4. Климент Охридски и Наум Преславски

След като пристигат в България, учениците на Кирил и Методий формират две книжовни средища с идеята тяхната дейност да обхване цялата страна. Това е вероятно и причината те да са разположени доста далеч един от друг. По този начин Климет създава школата в Охрид, а Наум тази във Велики Преслав, с оглед на това, че Кирилицата се разработва в Охрид от Климент, то резонно е да има твърдения като на Путин, които са и верни и грешни. Верни са защото днес Охрид е част от Македония, но тогава е част от България.

5. България през 9-10 век

Значително по-голямата територия на България в края на 9 и началото на 10 век, включваща редица земи, които днес не са част от нашата Родина (Каква е мотивацията ни за участие в редица конфликти в края на 19 и началото на 20 век?) е източника на разнопосочните мнения по въпроса.

България през 9 и 10 век

Ето и обективната истина според мен:

  1. Кирилицата е българска, защото е направена за нашия език и на наша територия от хора с български произход и развита до днешния си вид от българин – Климент.
  2. Да, днес тази територия не е част от България, но това не измества мястото на събитията. Обективно погледнато „Азбуката идва от днешната територия на Македония“ е факт. Ключовото в изречението е „днешната територия“.
  3. С оглед произхода на светите братя и мястото им на раждане е възможно допускането на тезата Византия, която обаче е твърде повъхностна, за да се приеме за крайната истина.
  4. Кирилицата е част от националната ни идентичност повече отколкото на всеки друг народ, респективно тя е основополагаща за нашата нация, защото именно тя и Църквата (онази, а не сегашната) са съхранили българското през вековете на чуждо робство.

В заключение

Сигурно е яко да създаваш изкуствени скандали, за да си пълниш новините? Сигурно е яко да подходиш субективно и да задвижиш емоционалната, а не обективната страна в мисленето на човек? И все пак не е адекватно да се генерират подобни „новини“, защото те са извадени от контекст и авторите им гледат само в едната посока, вместо да се огледат във всички и това прави цялата им теза субективна.

Да, радвам се, че скачаме за нашето, защото от толкова „европейски ценности“ масовия ни патриотизъм се срина до пълна продажност, което е видимо и от политическите формации, имащи патриотична обосновка в парламента, които предадоха хората, гласуващи за тях. Нека обаче не бъдем просто стадо агресивни тревопасни, а свиреп, но обективен лъв, защото лъвовете ядат тревопасни, а не обратното, колкото и тревопасните да си дават вид, че са по-силни от лъва.

4.6/5 - (19 votes)
One Reply to “Обективно за Кирил и Методий”
  1. Византийски род е все едно от софийски род. Византийци са се наричали само жителите на град Византион , преименуван в последствие в Константинопол. Държава Византия никога не е имало. Византион е бил български град, основан от българи и голямата част от населението е било българско. Лъв е българско име. Климент Охридски оформя Кирилицата от тракийската линейна писменост. Няма реални данни да я е нарекъл така в чест на Кирил. За определен период от време Солун е бил българско владение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *