За България и Македония

Темата „Македония“ – True or False

През последните дни правителството буквално колабира пред външно и вътрешнополитическите си обещания. Неспирното раздаване на данъците на данъкоплатците на засегнати и не толкова засегнати бизнеси и лица предопредели стреса в държавата, бизнеса и гражданите и създаде някой предпоставки, които вероятно ще свалят правителството до дни(продажността на родните политици все пак ).

Резонно в главата на един мислещ и информиран човек (за какъвто понякога се имам, щото не вярвам вие да обичате 4-5 часови заседания на НС или ровене по стенограмите, но аз го правя), който търси причинно-следствената връзка, вероятността за нещо и анализира перспективно последствията от него, възникват няколко ключови въпроса.

За Македония и България

Въпроси, които могат да подобрят разбирането за поведението на управляващите и в частност на ПП.

Ако имате рационални и високовероятни (подчертавам високовероятни, а не теоретични оправдания с аргумент антигенерализация, защото са намесени сериозно количество причинно-следствени връзки), то няма проблем да ги предложите в коментарите под настоящата публикация.

1. Защо искаме гаранции за Македония, ако нищо не се е променило

Вие разбирате ли защо някой идва да ни дава гаранции за нещо, което според думите на премиера Кирил Петков не мислим да правим? Може би Шолц и Макрон са душевноболни? Или пък еврокомисарите не знаят къде се намират и са се загубили в превода? О, я стига!

Защо тези хора дават гаранции? Защо премиерът предложи тези гаранции, ако няма промяна в политиката на страната по темата Македония?

Защо въобще говорим за нещо от този ред, ако нашата позиция е монолитна и непоклатима, каквато на думи е от устата на премиера, но на практика виждаме посещенията на N броя еврокомисари и лидери на Великите сили в рамките на 7-10 дни в началото на юни 2022 година.

Както казах, силогизмите в главата на информиран и критично мислещ човек изникват един след друг.

Логичното заключение е, че нещо се е променило в ситуацията и това налага предоставяне на гаранции, които да успокоят българите, за да не свалят те правителството, което очевидно е харесвано на Запад.

Това е извод, базиран на динамиката на променливите, които се оказаха именно такива, а не константи, както ни уверяват от правителството.

Ако приемем, че няма промяна(парадоскално е да се казвате така, не мислите ли :D), то всичко е бетон като позиция, защо звучат по друг начин европейските политици? Какво се промени, че се промени реториката им? Отговорът е ваш, ако не ми вярвате – обяснете си го сами.

2. Каква сигурност – Македония е в НАТО, нали

Доста често слушаме, че НАТО иска да подсили южния си фланг, интегрирайки Западните Балкани, които да се борят с евентуална руска агресия (няма да говорим за това определение, защото темата е дълга и кървава).

Интересно – Албания, Северна Македония, Хърватска, Черна Гора са страни-членки на НАТО.

Какво общо има тогава сигурността с присъединяването на Македония към ЕС? НАТО е военният еквивалент на ЕС, а както виждаме САЩ успешно противодействат срещу добрата идея, наречена ФРОНТЕКС и която може да откъсне ЕС от доминацията на САЩ.

Та, каква сигурност при положение, че почти всички от Западните Балкани са членки на НАТО – нали това е организацията за сигурност? ЕС е икономическо-социално-обществено образувание, а не военен съюз.

А сега пак гадният въпрос. Каква сигурност, какви 5 лева?

3. Какво ще гарантира Шолц или Макрон

Интересно е каква е дефиницията на гаранциите от страна на разни еврокомисари и лидерите на Германия и Франция? Какво гарантират те? Аз не разбрах. А вие? Вероятно не.

Някак си не мога да си представя отношенията на преговорен принцип между две държави да попадат в гаранционен срок.

Това не е телевизор или пералня по дяволите?

Какво гарантират от ЕС и виж отново първа точка, за да си зададеш и въпроса защо го правят?

А) Може би ще гарантират, че Македония ще подпише всичко – това е абсурдно спрямо принципите на ЕС и не предполага подобно нещо за нарушаване на независимостта на държава – това е обективният, макар и в случая неизгоден за нас факт.

Б) Може би ще гарантират, че ще пуснат Македония въпреки нас, а нас някак ще ни успят с поредния план за възстановяване и развитие (той е под 5% от Бюджета на страната на годишна база, та моля хич не ми развявайте тези пари за официална корупция от ЕС за елита на държавите). На практика ще ни навият и мотивират така да се каже, защото не разбирам как се прави гаранция за подобно нещо (дайте мнение в коментарите, може да пропускам нещо пък). Това си е кон за кокошка, ако искат България да се завърти на Изток лесно е – направете това, за да спечли Коцето от Възраждане изборите като първи, не като някакъв, а като първи.

В) На никой не му пука за „Гаранция Франция“ (може би клишето ще ни светне лампи в главите, макар, че се съмнявам), а цялата работа е давай да се хвали Макрон, че е силен лидер в ЕС, че се изложи пред Путин, за да стегнем малко джонките в ЕС да слушат, че сме силни и че и ние връзваме панталони, а не поли. Това не е точно дефинцията за национален интерес мисля.

Изберете си и коментирайте. Аз не разбирам същността на подобна гаранция. Да не е като Минските споразумения, поради нарушението на които (вероятно от всички страни обективно казано) в момента в Европа гърмят бомби.

Ако на Европа й трябват победи – яко е да ги постига над съюзниците си, вместо над враговете си, което поставя още един въпрос за второ качество европейци, но за това друг път…

4. Два пъти се саботира закрито заседание на Парламента

Днес Никола Минчев беше освободен от поста Председател на Народното Събрание. Ако сте гледали прякото излъчване по БНТ на 15.06.2022, ако не сте си го върнете, за да видите как се нарушава брутално поне няколко пъти Правилникът за организация на дейността на Народното Събрание.

Казвам го като човек, който отдели 4 часа, за да гледа този дебат по БНТ, защото исках да видя истината за Македония, а не нечия интерпретация от добре подплатените ни и „обективни“ медии.

Защо обаче се случва така и как:ю

Опит 1:

ИТН предлагат закрито заседание на НС в седмицата след разпада на коалицията.

ПП отказват провеждането му с поредния аргумент „за хората“, разбирайте социално чувствителни теми като пенсии, помощи и доходи, за да се измият ръце. Невъзможността за фактологична защита на ИТН ги кара да прибегнат до 2 точка по-долу.

Опит 2:

Поради ненасрочването на закрито заседание на НС, ИТН вкарват като първа точка в дневния ред темата за паметните бележки. Гонят журналистите от залата, но ПП гласуват да е открито заседанието (Минчев е страхотен просто с тези маневри на кило), за да не може да се изнесат бележките, към момента на писане на статията депозирани в секретното деловодство на Народното Събрание.

Това де факто лишава от възможност външния министър Генчовска да представи на депутатите бележките като доказателствен материал, защото това е престъпление и на практика може да бъде обвинена, не просто в престъпление, а в застрашаване на националната сигурност.

Реално няма как всички да видят тези бележки, а управляващите не спират да реват за пенсии, помощи и бюджет, включително поискаха за 1 ден да се гласува целия бюджет (последните 3 бюджета на страната са приемани за по 2 дни в Пленарна зала – можете да чуете това и от трибуната, ако гледате Парламентарен Контрол на 15.06.2022 година и никой не каза друго след това, а залата се съгласи с двудневния режим).

От какво ви е страх ПП?!?!

Нали сте добри, честни, умни и красиви?

Дори аз имах огромни надежди за вас, но се радвам, че не наруших правилото си да не гласувам за никой на първо влизане в политиката от 17 години, а да чакам делата им…е тоя влак никога не закъснява в България и някак винаги става това, което не искаме да става.

5. Европа на ценностите или Европа на интереса

Цяла Европа реве заради Украйна. Ок. Приемаме този солидарен уклон поради една или друга причина, която няма да обсъждам, просто „на война всички лъжат“ е достатъчна теза за тук, но да се солирадаризираме с човешките истории и да избягаме от военни интерпретации.

Интересно как Европа се бори за ценности като самоопределяне, различност, демокрация и прочие, а нашият културен дом в Битоля си пламна.

Запали го известен човек. Запали го човек с американски, а не с руски паспорт.

Но…няма проблеми. Това е ок, когато е в интерес на Европа.

Това е безобразие и Европа трябва да е сляпа, за да иска да вкара Македония в ЕС, ако така третират други народи на страни-членки. Нима истината е истина, а ценностите – ценности, само когато ни отърва?

Именно двойният аршин на Брюксел рано или късно ще доведе до тотален разпад на ЕС, защото ние още се съмняваме, но на Изток от нас са повече от убедени, че именно двойните стандарти отнемат моралното право на ЕС да съди света (неточен цитат на Андрей Райчев).

Вместо заключение

Чудя се толкова ли нашите некадърни и аморфни политици не успяха да обяснят на Брюксел, че Русия с хибридна война подкукоросва Македония да не подписва, а македонците го убедиха в обратното, че видиш ли Путин ги спирал.

Умирам. Толкова си можем. Вместо да използваме международната ситуция в наша полза, ние подарихме момента, а имахме висока топка, готова да бъде забита, ама не става с жалки послания…

Знаете ли, ако приемем парадигмата, че ЕС и САЩ искат Македония в ЕС, а Русия не иска Македония в ЕС, то единствената българофилска позиция е да ги пуснем, но не на всяка цена т.е. да си изпълнят договорните отношение с България. Всичко останало е в чужд интерес, не и български, та защитете българската, а не американската, германската, руската или френската позиция. Ако сте българофили преди всичко друго де, ако не сте – не знам как сте чели до тук…

Дела трябват, приказки има в книгите…ама като гледам вие се спуквате да четете…

Аз задавам въпроси. Отговорите са ваши. Не искам да ми вярвате. Просто търсете малки последователи на Диоген.

Сигурен съм, че достатъчно „журналистически разследвания“ в една или друга посока ще се появят, но това се нарича ORM(Управление на репутация) и като човек работещ като експерт по дигитален маркетинг дълги години ви казвам – оставете колци, че догодина няма с какво да вържем доматите….

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copy link